Patates hastalıkları ve mücadele yöntemleri

Gözde Zirai > Çiftçi Bilgi Merkezi > Uncategorized > Patates hastalıkları ve mücadele yöntemleri

Patates Mildiyösü (Phytophthora infestans)

    
Zarar  Şekli : 
Patatesin en önemli hastalığıdır. Hem yeşil aksamda hem de yumrularda ciddi zararlar yapar.Günlük hava ısısının 18 ile 26 derece nisbi rutubetin %65 ve üstünde olduğu dönemlerde sürekli takip edilmesi gerekmektedir.hastalığın ilk belirtileri bitki yapraklarında koyu yağlı lekelerin görülmesi ile anlaşılır.Hastalıklı yapraklar ve gövdelerdeki hastalık sporları sulama  vb yollarla toprak altında bulunan yumrulara kadar taşınır.

Hastalık görülen tarladan depoya alınan patatesler sürekli kontrol edilmelidir.Hastalıklı bir yumru kısa zaman içerisinde depodaki patateslerin büyük bölümüne zarar verebilir.

Rhizoctonia solani  

Zarar Şekli:

Bu hastalıklar çökerten damping off  olarak da adlandırılır.
Patatesin yeşil aksamında gövde ve yumrularında ciddi zararlara neden olurlar.
Rhizoctonia hastalıklı patatesten dilim patates yapmak çok zordur.

Patateste Erken Yaprak Yanıklığı (Alterneria solani)

Zarar Şekli : 

Yapraklarda iç içe halkalar  şeklinde  oluşan  lekeler bu hastalığın tipik belirtileridir .

Patates Y Virüsü  

Zarar Şekli :

Yapraklarda sarımsı lekelerle başlar. En önemli  hastalık kaynağı tohumdur. Virüsle bulaşık tohumların yeşil aksamlarında bu arazları görmek mümkündür. Aynı şekilde böcek zararlıları sonucu virüs çok hızlı yayılarak  ciddi verim kayıplarına neden olmaktadır. 

Patates kanseri (siyah siğil ) Hastalığı  

Zarar Şekli :

Yumrular üzerinde oluşan siğil görünümlü ilave dokular hastalığın habercisidir.Bu siğiller çeşitli büyüklükte olmakta ve dallanma eğilimi göstermektedir.Şekilleri genellikle kaba ve yuvarlak ,doku yapısı yumuşaktır.Başlangıçta pembemtrak  olan renkleri zamanla koyulaşır ve sekonder organizmaların enfeksiyonları ile çürüyerek siyah renge dönüşür.

Patates  Uyuzu ( Streptomyces scabies)

Zarar Şekli: 

Hastalık bitkileri yumrular üzerinde görülür. İlk belirtiler küçük yuvarlak lekecikler halinde ve yumru bir ceviz büyüklüğünde iken ortaya çıkar. Lekeler yumru ile birlikte büyüyerek renkleri koyulaşır. Uyuz hastalığı yumru üzerinde farklı görünüşlerde olur. 
Yüzeysel uyuzluk bir kabuk halinde yüzeyde bulunur.
Derin uyuz çukur veya yanık halinde olup ölü doku artıkları pul pul ayrılır.             
Kabarık uyuzda ize bir hücre çoğalmasa sonucu yumru üzerinde çıkıntılar oluşur.

Patates Dip Yanıklığı Hastalığı (Erwinia carotovora) (Kara Bacak)  

Zarar Şekli:

Hastalık önce kendini tarlada gösterir. Bitkilerde önce hafif bir bodurlaşma yapraklarda küçülme susuzluk şeklinde kendini belli eder . Hastalıklı yapraklar viral enfeksiyonlar gibi kıvrılır.Hastalıklı bitkiler topraktan sökülüp çıkarıldıklarında ,kök boğazından itibaren kazık kök uçuna kadar kabuk kısmının koyu kahve veya siyah   renk aldığı yan yumrularda görülür.Dıştan görünümleri sağlamdan farksız olan yumrularda hastalık belirir ve yumrular çürür.

Aster Sarılığı(Mikoplazma)

Zarar Şekli:

Yaprak uçları yukarı doğru kıvrılır ve bitkiler yeşil sarı karışımı renk yamaları geliştirir. Havai yumrular oluşur ve yaprak ve gövdeler üzerinde morumsu bir renk harmanı oluşur. Yaprak iç iletim demetlerindeki damarlar ölmekte ve kaburgamsı bir görünüm oluşmaktadır. Bitkiler hızla solar ve devrilir. Yumrular daha küçük, yumuşak ve pörsümüştür. Bazı bitkiler küçük çok sayıda yumru oluştururken, bir ya da iki tane iri yumru oluşturabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.